Posadzki w przemyśle spożywczym

W miejscach, gdzie odbywa się produkcja czy przechowywanie produktów spożywczych wyższe wymagania stawia się materiałom, z jakich wykonana jest podłoga. Musi ona przede wszystkim mieć wyższą odporność na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, być dopuszczona do kontaktu z żywnością i gwarantować łatwość utrzymania w czystości.
Niemniej istotna jest wytrzymałość systemu posadzkowego w warunkach intensywnego ruchu pieszego, ruchu wózków widłowych i innych pojazdów kołowych, nacisku i drgania ciężkich maszyn lub regałów, możliwości upadku ciężkich przedmiotów itp.
Posadzki dla przemysłu spożywczego
Do pomieszczeń przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego rekomenduje się:
- posadzki wykonane z betonu poliuretanowego
- posadzki żywiczne
Beton poliuretanowy
Beton poliuretanowy to system podłóg, łączący dwuczęściową technologię poliuretanową z cementem portlandzkim, kruszywami i innymi dodatkami, aby stworzyć wysoce funkcjonalną matrycę żywiczną.
Układając beton poliuretanowy nachyla się go w kierunku odpływów, aby zapobiec gromadzeniu się wody i zanieczyszczeń.
Posadzki z betonu poliuretanowego stanowią bezszwowe systemy odporne na działanie kwasu mlekowego, kwasu oleinowego i bakterii. Są również odporne na inne żrące chemikalia powszechnie stosowane w miejscach związanych z żywnością i napojami.
Wyrób ten charakteryzuje się także bardzo wysoką odporność termiczną i mechaniczną. Jest elastyczny a jednocześnie bezpieczny.
Beton poliuretanowy łatwo utrzymać w czystości, jest podatny na pielęgnację. Może mieć kontakt z żywnością.
Posadzki żywiczne
Za wyborem posadzek żywicznych w obiektach przemysłu spożywczego przesądza szereg ich właściwości, które przede wszystkim pozwalają na zachowanie w pomieszczeniu wysokiego poziomu higieny. Tworzą bezspoinowe powierzchnie. To zwiększa estetykę, ale pomaga też w utrzymaniu czystości – nie ma żadnych zagłębień czy rowków, jak choćby fugi, gdzie mógłby gromadzić się brud.
Powierzchnia posadzki żywicznej może być gładka, posiadać strukturę skórki pomarańczowej lub być chropowata. Zdecydowanie najłatwiejsza w utrzymaniu czystości jest powierzchnia gładka, z kolei wyższy stopień chropowatości podnosi bezpieczeństwo poruszania się. Połączeniem obu tych istotnych aspektów jest technologia zacierania mechanicznego posadzki epoksydowo-kwarcowej. Pozwala to uzyskać równą powierzchnię, łatwą do utrzymaniu w czystości, jednocześnie o właściwościach antypoślizgowych.
W celu zwiększenia higieny pomieszczenia stosuje się zabezpieczenia styku posadzki ze ścianą poprzez systemowe cokoły z masy żywicznej, zintegrowane z posadzką.
Posadzki żywiczne są szczelne, nienasiąkliwe, co gwarantuje wysoką odporność przed czynnikami zewnętrznymi.
Ponadto wykonuje się spadki posadzki w kierunku odpływów punktowych czy liniowych, a połączenia, np. z metalowymi ramkami elementów odwodnienia zabezpiecza się przed przeciekaniem wody pod posadzkę poprzez wykonanie dylatacji i wypełnienie ich elastycznym kitem.
Posadzki żywiczne mają niższą odporność termiczną niż betonowe. Standardowe systemy dostosowane są do temperatury +60 stopni. Specjalne systemy antybakteryjne są odporne na temperatury do +120 stopni.
Wyróżnia je jednocześnie wyższa wytrzymałość na obciążenia chemiczne, czyli m.in. niszczące działanie dużej ilości cukrów, soli, kwasów, barwników i innych składników żywności oraz substancji wykorzystywanych przy produkcji żywności.
Antybakteryjne posadzki żywiczne
Specjalistyczne systemy posadzkowe zawierają innowacyjny dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra. Jego zadaniem jest redukowanie ilości drobnoustrojów nawet o 99%. Jest on aktywny niezależnie od stopnia zużycia posadzki, gdyż znajduje się w jej masie, a nie na powierzchni.
Systemy posadzkowe Flowfresh mają potwierdzone właściwości antybakteryjne zgodnie ze standardem ISO 22196. Posadzki te posiadają także certyfikat wydawany przez międzynarodową organizację HACCP International.
Posadzki dla przemysłu spożywczego na rynku
Wśród producentów posadzek stosowanych w przemyśle spożywczym wskazać można: Flowcrete, Stonhard, Tikkurila, Noxan, Polfloor.
Fot. stonhard.pl
Treści powiązane

Żywice epoksydowe i poliuretanowe

Betonowe posadzki przemysłowe

Posadzki anhydrytowe

Beton posadzkowy

Dylatacja posadzki
