• Window Tecg Expo
  • CONCRETE Expo Targi Technologii i Zastosowań Betonu w Przemyśle i Budownictwie
  • Glass Tech Expo patronat
Jakiego artykułu szukasz?

Posadzki w przemyśle spożywczym

Pomieszczenia z wiązane z produkcją żywności podlegają rygorystycznym wymogom utrzymania czystości. Nieprzypadkowy jest zatem wybór materiałów użytych do wykonania posadzek w takich wnętrzach. Dowiedz się, jakie systemy posadzkowe stosuje się w przemyśle spożywczym. Jakie właściwości posiadają posadzki stosowane w pomieszczeniach przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego.
Posadzki w przemyśle spożywczym

W miejscach, gdzie odbywa się produkcja czy przechowywanie produktów spożywczych wyższe wymagania stawia się materiałom, z jakich wykonana jest podłoga. Musi ona przede wszystkim mieć wyższą odporność na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, być dopuszczona do kontaktu z żywnością i gwarantować łatwość utrzymania w czystości.

Niemniej istotna jest wytrzymałość systemu posadzkowego w warunkach intensywnego ruchu pieszego, ruchu wózków widłowych i innych pojazdów kołowych, nacisku i drgania ciężkich maszyn lub regałów, możliwości upadku ciężkich przedmiotów itp.

Posadzki dla przemysłu spożywczego

Do pomieszczeń przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego rekomenduje się:

  • posadzki wykonane z betonu poliuretanowego
  • posadzki żywiczne

Beton poliuretanowy

Beton poliuretanowy to system podłóg, łączący dwuczęściową technologię poliuretanową z cementem portlandzkim, kruszywami i innymi dodatkami, aby stworzyć wysoce funkcjonalną matrycę żywiczną.

Układając beton poliuretanowy nachyla się go w kierunku odpływów, aby zapobiec gromadzeniu się wody i zanieczyszczeń.

Posadzki z betonu poliuretanowego stanowią bezszwowe systemy odporne na działanie kwasu mlekowego, kwasu oleinowego i bakterii. Są również odporne na inne żrące chemikalia powszechnie stosowane w miejscach związanych z żywnością i napojami.

Wyrób ten charakteryzuje się także bardzo wysoką odporność termiczną i mechaniczną. Jest elastyczny a jednocześnie bezpieczny.

Beton poliuretanowy łatwo utrzymać w czystości, jest podatny na pielęgnację. Może mieć kontakt z żywnością.

Posadzki żywiczne

Za wyborem posadzek żywicznych w obiektach przemysłu spożywczego przesądza szereg ich właściwości, które przede wszystkim pozwalają na zachowanie w pomieszczeniu wysokiego poziomu higieny. Tworzą bezspoinowe powierzchnie. To zwiększa estetykę, ale pomaga też w utrzymaniu czystości – nie ma żadnych zagłębień czy rowków, jak choćby fugi, gdzie mógłby gromadzić się brud.

Powierzchnia posadzki żywicznej może być gładka, posiadać strukturę skórki pomarańczowej lub być chropowata. Zdecydowanie najłatwiejsza w utrzymaniu czystości jest powierzchnia gładka, z kolei wyższy stopień chropowatości podnosi bezpieczeństwo poruszania się. Połączeniem obu tych istotnych aspektów jest technologia zacierania mechanicznego posadzki epoksydowo-kwarcowej. Pozwala to uzyskać równą powierzchnię, łatwą do utrzymaniu w czystości, jednocześnie o właściwościach antypoślizgowych.

W celu zwiększenia higieny pomieszczenia stosuje się zabezpieczenia styku posadzki ze ścianą poprzez systemowe cokoły z masy żywicznej, zintegrowane z posadzką.

Posadzki żywiczne są szczelne, nienasiąkliwe, co gwarantuje wysoką odporność przed czynnikami zewnętrznymi.

Ponadto wykonuje się spadki posadzki w kierunku odpływów punktowych czy liniowych, a połączenia, np. z metalowymi ramkami elementów odwodnienia zabezpiecza się przed przeciekaniem wody pod posadzkę poprzez wykonanie dylatacji i wypełnienie ich elastycznym kitem.

Posadzki żywiczne mają niższą odporność termiczną niż betonowe. Standardowe systemy dostosowane są do temperatury +60 stopni. Specjalne systemy antybakteryjne są odporne na temperatury do +120 stopni.

Wyróżnia je jednocześnie wyższa wytrzymałość na obciążenia chemiczne, czyli m.in. niszczące działanie dużej ilości cukrów, soli, kwasów, barwników i innych składników żywności oraz substancji wykorzystywanych przy produkcji żywności.

Antybakteryjne posadzki żywiczne

Specjalistyczne systemy posadzkowe zawierają innowacyjny dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra. Jego zadaniem jest redukowanie ilości drobnoustrojów nawet o 99%. Jest on aktywny niezależnie od stopnia zużycia posadzki, gdyż znajduje się w jej masie, a nie na powierzchni.

Systemy posadzkowe Flowfresh mają potwierdzone właściwości antybakteryjne zgodnie ze standardem ISO 22196. Posadzki te posiadają także certyfikat wydawany przez międzynarodową organizację HACCP International.

Posadzki dla przemysłu spożywczego na rynku

Wśród producentów posadzek stosowanych w przemyśle spożywczym wskazać można: Flowcrete, Stonhard, Tikkurila, Noxan, Polfloor.

Fot. stonhard.pl

Treści powiązane

Żywice epoksydowe i poliuretanowe
Żywice epoksydowe i poliuretanowe
Żywice to dwuskładnikowe produkty, powstałe z połączenia bazy oraz utwardzacza. W wyniku wiązania tworzy się warstwa bezspoinowa, która ma właściwości nieprzepuszczalne. Zależnie od rodzaju żywicy inny jest proces utwardzania, co wynika z innej budowy cząsteczkowej. Przedmiotem analizy jest żywica epoksydowa i poliuretanowa. Przeczytaj, co je różni, jakie są ich właściwości oraz zastosowania.
Betonowe posadzki przemysłowe
Betonowe posadzki przemysłowe
Betonowe posadzki przemysłowe wymagają szczególnej trwałości i wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, obciążenia. Wykonuje się je z odpowiednio przygotowanej mieszanki betonowej z zastosowaniem właściwej technologii. Z czego powstają posadzki betonowe? Czym powinny się cechować i gdzie znajdują zastosowanie? Więcej o posadzkach betonowych przeczytacie w tym artykule.
Posadzki anhydrytowe
Posadzki anhydrytowe
Posadzki anhydrytowe, czyli samopoziomujące wylewki to alternatywa dla znanych posadzek cementowych. Swoją nazwę zawdzięczają odwodnionemu gipsowi, z którego są wykonane. Jakie są ich właściwości i zalety? Czy są lepsze od tych tradycyjnych? Gdzie znajdują zastosowanie? Między innymi te kwestie omawiamy w poniższym artykule.
Beton posadzkowy
Beton posadzkowy
Ze względu na swoje przeznaczenie beton posadzkowy musi wyróżniać się większą wytrzymałością niż beton konstrukcyjny czy dekoracyjny. Jaki jest skład betonu na posadzkę? Z jakich składników się go produkuje? Jakie ma właściwości? W tym artykule przybliżamy beton posadzkowy.
Dylatacja posadzki
Dylatacja posadzki
Dowiedz się, czym są szczeliny dylatacyjne. Przeczytaj, jaką rolę odgrywa dylatacja posadzki oraz jakie jej rodzaje się wyróżnia. Czym wypełnia się szczeliny dylatacyjne.
Posadzki żywiczne – rodzaje, właściwości, zastosowania
Posadzki żywiczne – rodzaje, właściwości, zastosowania
Posadzki żywiczne znamy przede wszystkim z pomieszczeń przemysłowych, hal produkcyjnych, garaży, sklepów, placówek medycznych czy biur. Coraz częściej jednak taki sposób wykończenia nawierzchni stosuje się w domach mieszkalnych. Prezentujemy rodzaje posadzek żywicznych, ich skład oraz zastosowania.

Komentarze

brak komentarzy…