Piece na pellet
W sprzedaży obecnie dostępne są kotły na pellet spełniające wymogi normy PN-EN 303-5:2012. To sprzęty pozwalające w trakcie pracy znacznie ograniczyć ilość emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń.
Rodzaje pieców na pellet
Zasadniczym kryterium różnicującym piece na pellet jest zakres ich funkcji. Możemy więc wybrać piec:
- jednofunkcyjny
- dwufunkcyjny.
Jednofunkcyjny piec przeznaczony będzie jedynie do obsługi centralnego ogrzewania, podgrzania i rozprowadzenia ciepłej wody w instalacji.
Piec dwufunkcyjny dodatkowo ogrzeje wodę użytkową. Kocioł taki posiada wbudowany podgrzewacz c.w.u. Dzięki temu automatycznie po odkręceniu kurka powinna popłynąć z kranu ciepła woda. Ten typ pieca nie wymaga zasobnika na wodę.
Innym parametrem przy wyborze pieca na pellet będzie jego moc grzewcza. Najczęściej producenci informują, jaką powierzchnię jest w stanie ogrzać określony piec. Moc kotła należy dobrać do wielkości domu, ale też stopnia izolacyjności budynku.
Piece na pellet różnią się także rodzajem podajnika na paliwo. Dostępne są:
- podajniki ślimakowe
- podajniki pneumatyczne.
Jak działa piec na pellet?
Kocioł na pellet składa się z kilku elementów: zasobnika, silnika podajnika zewnętrznego (w przypadku dodatkowego zbiornika na pellet), podajnika kotła (ślimakowego bądź pneumatycznego), wentylatora, a także zbiornika spalania.
Paliwo jest stopniowo przenoszone z zasobnika do komory spalania za pośrednictwem podajnika kotła – specjalny system kontroluje poziom rozpalenia i odpowiednio uwalnia dalszy opał, aby zapewnić ciągłość ogrzewania. Powstające tam ciepło jest wykorzystywane w systemie centralnego ogrzewania oraz do przygotowywania ciepłej wody użytkowej.
Nowoczesne urządzenia posiadają automatyczny system wentylacji. Zainstalowane czujniki same dozują ilość powietrza w taki sposób, aby utrzymać odpowiedni poziom spalania.
Paliwo do pieca na pellet
Czym jest pellet, paliwo dostarczane do tego typu kotła?
Pellet to sprasowane pod wysokim ciśnieniem zrębki, wióry i trociny. Uzyskane z biomasy granulki mają niewielkie rozmiary, nie pylą, opał zawiera mniejszą ilość popiołu niż drewno. Pellet charakteryzuje się wysoką kalorycznością.
Zalety pieca na pellet
Na korzyść wyboru tego urządzenia grzewczego przemawia przede wszystkimi:
- bezpieczeństwo – kotły wyposażone są w systemy przeciwpożarowe
- ekologia – spalanie pelletu generuje znacznie mniej zanieczyszczeń w porównaniu z innymi paliwami
- łatwość obsługi - podajnik automatycznie podaje pellet do paleniska bez konieczności częstego odwiedzania kotłowni
- względy ekonomiczne – koszty ogrzewania pelletem pozwalają uzyskać wymierne korzyści finansowe.
Wady pieca na pellet
Zapas opału, jakim jest pellet, wymaga sporo miejsca. Najlepiej, aby wygospodarować odpowiednią przestrzeń w pobliżu kotłowni, aby łatwo uzupełniać zmagazynowany opał w zasobniku pieca.
Łączny koszt pieca i całej instalacji będzie wyższy, niż w przypadku ogrzewania gazowego czy olejowego.
Nie należy zapomnieć, że choć piece na pellet są w pełni zautomatyzowane, to nie będą działać bez dostarczenia paliwa. Wymagają także usuwania popiołu, którego nie powstaje dużo, trudno więc mówić o uciążliwości. To jedynie czynność obsługowa.
Na co zwrócić uwagę wybierając piec na pellet?
Najważniejszym parametrem jest moc, którą należy dostosować do powierzchni domu.
Większość urządzeń można wyposażyć w szereg urządzeń dodatkowych, które ułatwią użytkowanie i sterowanie ogrzewaniem. Sterownik połączony z czujnikami, zaworami i siłownikami zapewnia utrzymanie nastawionej temperatury w pomieszczeniach oraz temperatury wody użytkowej. Sygnalizowany jest poziom paliwa w zbiorniku i zapełnienie popielnika. Kontrola i sterowanie piecem na pellet jest możliwe zdalnie, na przykład przy użyciu smartfona.
Kotły na pellet na rynku
Wśród producentów kotłów na pellet wskazać można firmy: Viessmann, Defro, Kostrzewa, Piece Pleszew, Rakoczy, HKS Lazar.
Fot. Freepik